Maurice van Dijk (1976) woont in de Oosterpoort en is uitgever. In 2006 begon hij met een voorzichtige start: eerst eens wat redactiewerk, voor misschien zo’n twee tot drie boeken per jaar. Dit jaar bestaat zijn algemene, landelijke Uitgeverij Palmslag tien jaar.
Ondertussen heeft Palmslag meer dan 60 boeken en dichtbundels uitgegeven van ruim 50 auteurs uit Groningen en de rest van Nederland. Palmslag viert haar tienjarige jubileum met de aftrap van een eigen crowdfundingplatform, een verjaardagskalender, een schrijfwedstrijd en de eerste ‘Palmslagdag’.
Meer dan alleen een uitgeverij
Tien jaar is voor Palmslag volgens Van Dijk geen reden om achterover te leunen, want zo goed gaat het niet met het boekenvak. Stilstaan is dus geen optie. Daarom doet deze uitgeverij juist een stap naar voren. Zo organiseert ze een schrijfwedstrijd met als thema ‘PS’, onder andere de afkorting van Palmslag. De beste verhalen komen in een bundel, die eind dit jaar tijdens de allereerste ‘Palmslagdag’ wordt gepresenteerd. Schrijvers dragen dan voor uit eigen werk, lezers kunnen een boek laten signeren en de auteurs het hemd van het lijf vragen. Daarnaast verschijnt in juli de verjaardagskalender ‘Lang zullen ze lezen’. In de kalender staan gedichten van Merel Morre en illustraties van Maaike Hartjes, winnaar Stripschapprijs 2016.
Samen met lezers een boek maken
Ook in de digitale wereld viert Palmslag haar tienjarig jubileum. Sinds februari 2016 kunnen schrijvers en dichters die hun boek bij Palmslag willen uitgeven crowdfunden via Slagboom. Iedereen die dat wil kan meehelpen om een boek uit te geven. Een uitkomst voor auteurs die de publicatie zelf financieren, maar nog wat euro’s nodig hebben. Op Slagboom heeft de schrijver direct contact met donateurs en lezers. Lezers steunen de auteur niet alleen financieel, maar kunnen ook hun mening geven over bijvoorbeeld een boektitel of een cover. Crowdfunding is een manier om het boek nog beter te maken en lezers in te zetten als ambassadeurs. Bovendien krijgt elk boek de aandacht die het verdient door gedegen redactie, aandacht voor vormgeving, goed drukwerk en creatieve promotie. Vanzelfsprekend krijgt iedereen die de auteur op weg helpt naar de publicatie van een boek een passende tegenprestatie voor zijn of haar donatie. De eerste auteur heeft inmiddels het geld bij elkaar verzameld om een boek te laten maken.
Palmslag van Oosterpoort en handjeklap?
Van Dijk kan het beamen: ja, de naam is inderdaad afgeleid van onder meer de straat Palmslag in de Oosterpoort. In 2003 woonde hij daar. De straatnaam herinnert aan de veemarkt, het handjeklappen van de boeren: ‘de palmslag’. Dit inspireerde hem tot de naam voor zijn uitgeverij. Inmiddels woont hij alweer sinds 2008 aan de Blekerslaan, een zijstraat van de Meeuwerderweg.
En nee, aan vertrekken uit de Oosterpoort moet hij voorlopig niet denken!
Meer informatie
Iedereen die meer wil weten over Uitgeverij Palmslag kan terecht op www.palmslag.nl en op www.facebook.com/Palmslag. Schrijvers en dichters die interesse hebben in het crowdfunden van hun publicatie door Palmslag kunnen terecht op www.slag-boom.nl. Daar staan ook de voordelen van crowdfunden en de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rij.