Ria (60) is al een jaar of acht werkzaam als steward bij de FC. Ze vertelde mij wat hier zoal bij komt kijken. Sinds twee jaar geeft ze ook rondleidingen. Verder vertelde ze over het Fluks Hoes.
Het werk van Ria begint met het inspecteren van de stoeltjes. “We halen elke keer vier of vijf rugleuningen weg die loszitten. Dat is niet veilig.” Vervolgens gaan alle supporters naar binnen. “Bij de instroom moet je erop letten dat er geen voorwerpen naar binnen worden meegenomen, die niet toegestaan zijn, zoals paraplu’s, blikjes en flesjes. Vuurwerk mag natuurlijk ook niet. Dat is te allen tijde verboden. In het begin vond ik het heel druk bij de instroom. Op een gegeven moment ken je heel veel vaste bezoekers en weet je waarop je moet letten.”
Opleiding
Om dit werk te doen, krijgen alle stewards een uitgebreide opleiding. “Je leert omgaan met gedrag van mensen en verschillende situaties die zich rondom een wedstrijd kunnen voordoen. Je mag een aantal politietaken doen en daarom wordt je nauwgezet gescreend door de politie. Elk jaar is er een zogenaamde herhaaldag, zodat je up to date blijft.” Omdat er veel vrijwilligers zijn, hebben ze een eigen onderkomen in het stadion. Die ruimte is vernoemd naar een man, die fan was van de FC en bij zijn overlijden geld naliet aan de club. Zijn (bij)naam: Opa Fluks. “Vandaar dat de ruimte het Fluks Hoes is gaan heten. Er hangt daar ook een grote foto van hem.”
Koeman Familie Tribune
Ria werkt altijd op de Koeman Familie Tribune. “Tijdens de wedstrijd let je op het gedrag van de supporters, of alles goed gaat. Ik sta altijd bij het horeca-uitgiftepunt. Daar is het met name in de rust heel druk en dan probeer je te helpen zodat alles zo goed en snel mogelijk verloopt.” Daarnaast gaat Ria wel eens met de bus mee naar uitwedstrijden. “Meestal ga ik mee met de Junior Club. Dat zijn onze jongste supporters, die ook een paar keer per seizoen een uitwedstrijd van FC Groningen bezoeken.”
Rondleidingen
Twee jaar geleden vroeg de FC aan Ria of ze ook rondleidingen wilde geven in het Noordlease Stadion. Zij kan zich goed uiten en in het openbaar spreken ligt haar wel. “Groepen variëren van grote bedrijven tot kinderen van een voetbalclub. We hebben ook de huisvrouwenvereniging en studentenverenigingen op bezoek gehad. Heel divers.” Tenslotte benadrukt Ria dat de FC ook een belangrijke sociale functie heeft. “De club heeft de Stichting FC Groningen in de Maatschappij, die goede doelen en maatschappelijke projecten ondersteunt. De club besteedt ook veel aandacht aan de supporters. Ik vind het heel bijzonder wat de FC allemaal doet op dat gebied.” Ria hoopt nog vele jaren dit werk te doen. Want, zo verzekert ze me: “Ik ben fan van FC Groningen.”
Chris van Boetzelaer