Peter Pulles heeft zolang hij zich kan herinneren een fascinatie voor sterren en planeten. Hij haalde als kleine jongen zijn informatie uit de Bosatlas en bibliotheekboeken en bezat al vroeg een kleine telescoop waarmee hij op het garagedak van zijn ouderlijk huis sterren en planeten kon bekijken. Nu, op 53-jarige leeftijd, is Peter de trotse eigenaar van een heuse sterrenwachtkoepel met telescoop op het dak van zijn huis in de Linie.
Op heldere avonden zit amateur-astronoom Peter Pulles regelmatig onder zijn duurzame prefab koepeltje: doorsnee circa 3 meter, hoogte 2 meter 20. Het dak van de koepel kan voor de helft open en via wieltjes 360 graden ronddraaien zodat hij precies het deel van de hemel kan bekijken dat hij zien wil. In het midden staat een joekel van een telescoop: de Sky-Watcher Professional, die zowel handmatig als met een afstandsbediening ingesteld kan worden.
Ook met behulp van speciale computerprogramma’s kan de telescoop worden aangestuurd. Als Peter zelf niet kan waarnemen kan hij desgewenst via deze programma’s de telescoop volautomatisch opnames laten maken en deze later terugkijken.
Aardse zaken
De aanschaf en plaatsing van het hele geval inclusief wenteltrap had nogal wat voeten in aarde. Er moesten vergunningen worden aangevraagd bij de gemeente. Het dak werd geïnspecteerd, bepaalde voorwaarden moesten worden gecheckt. Omwonenden hoeven niet bang te zijn voor gluren lacht Peter, de telescoop staat daarvoor te hoog en die hoek kan hij niet maken. Bovendien ligt Peters’ belangstelling toch echt in de ruimte, bij de planeten en sterren, nog steeds benieuwd naar wat hij tegenkomt. Onder goede omstandigheden, dat wil zeggen een heldere en transparante hemel en weinig warme, trillende lucht is het een feestje. Vanaf deze plek heeft hij al prachtige foto’s kunnen maken van de maan waarop messcherpe contouren te zien zijn van het maanlandschap. De telescoop vergroot maximaal 300 keer en Peter is er dan ook bijzonder blij mee. Fotograaf Joost en ik mochten ook even door de lenzentelescoop van Peter kijken. Een lampje op een hoog gebouw veraf dat met het blote oog nauwelijks te zien was sprong levensgroot in beeld.
Peter heeft tien jaar lang voor een sterrenkundevereniging astrovakanties georganiseerd naar Zuid Frankrijk. Daar mochten zij onder meer gebruik maken van enorme telescopen en met name de aanblik van Saturnus maakte diepe indruk. De ringen, kleuren en details, van miljoenen kilometers afstand ineens zo dichtbij te zien… Peter straalt ervan.
In Arizona bij Flagstaff (USA) heeft hij onlangs de beroemde sterrenwacht bezocht die ooit de planeet Pluto ontdekte, ook een prachtige ervaring!
Miljoenen kilometers en lichtjaren
Peter ervaart mede dankzij zijn hobby hoe kort wij stervelingen leven in de onmetelijke en tijdloze ruimte. Net als de rest van de mensheid wordt hij geconfronteerd met allerlei aardse zaken en ergernissen, zoals in de file staan. Maar deze zet hij dan al gauw af tegen de grootsheid en leeftijd van de kosmos. Tegelijkertijd maakt Peter zich wel degelijk zorgen over hoe wij onze unieke planeet behandelen. Net als de bekende Nederlandse astronauten Wubbo Ockkels en André Kuipers pleit hij voor behoedzaam omgaan met de aarde.
Tips voor (beginnende) amateurastronomen
Als amateur-astronoom kan je het beste bij het begin beginnen. Ga naar de publiekssterrenwachten en/of sterrenkundige verenigingen bij jou in de buurt. Bestudeer de maan met een verrekijker die je op een statief vastmaakt of die op een tafel of muurtje steunt, koop een sterrenkaartje, kijk naar Google-Sky. En download apps, met SkyVieuwFree richt je je iPad of iPhone op de hemel en via de camera kan je live op je scherm zien naar welke sterrenbeelden en planeten je kijkt. Ook mooi en leerzaam zijn de apps Sky Orb, GoSkyWatchP en Moon Globe.
Peter kwam op school ooit een medeleerling tegen die ook een telescoop bleek te hebben, een levenslange vriendschap en gedeelde belangstelling was het aangename vervolg. Zoek dus je gelijkgezinden op!
Allerbelangrijkste voor een goede amateur-astronoom is dat je nieuwsgierig bent! Koop niet hals over kop een telescoop. Verdiep je kennis en heb geduld. Leer de hemel kennen door je vertrouwd te maken met de sterrenbeelden. Ga eerst met het blote oog en een verrekijker aan de slag. Als je na een hele tijd het allemaal nog prachtig vindt: tijd om een echt goede telescoop aan te schaffen!
Sterrenkijkers zijn er in soorten, maten en prijzen. Vraag altijd eerst advies aan een ervaren amateur-astronoom, hij of zij zal je graag op weg helpen in de wondere wereld van de sterrenkunde!