Oosterpoort terug bij politiebureau centrum en twee nieuwe wijkagenten

geplaatst in: Artikelen, nr 3, maart 2015 | 0

Vanaf 1 januari jl. is de Oosterpoort onderdeel van het politiebureau Centrum. Wijkagent Martin van Wieringen blijft bij wijkbureau Zuid. Zijn functie wordt overgenomen door twee heren die onze wijk al goed kennen.

Nieuwe wijkagenten foto J vd BMaximaal 5000 inwoners per wijkagent 

Gertjan van Bruggen, 41 jaar, is samen met collega Martin Tillema van 37 officieel wijkagent van onze buurt. Alle wijken ten noorden van de ringweg vallen nu onder het bureau Centrum. Gertjan en Martin surveilleren iedere dag een gedeelte van hun dienst op de fiets in onze wijk. Ze hebben in die tijd ook gesprekken met Oosterpoorters.

De andere wijken die zij onder hun hoede hebben zijn: de Rivierenbuurt, Herewegbuurt, Grunobuurt, Laanhuizen, Centraal Station en Europapark. Een erg druk en dynamisch gebied noemt Gertjan het. Wijkagenten werken gelukkig al jaren in clusters waardoor het werk niet afhangt van één persoon maar gedragen wordt door een breder inzetbaar team.

Slimme jongens, die wijkagenten..

Om dit werk goed te kunnen doen werken ze nauw samen met collega’s en bundelen hun krachten en kennis. Bij problematische overlast door studenten wordt de contactfunktionaris studenten erbij gehaald. Die kent de mensen, de huiseigenaren en studenten. Hij/zij kan zodoende beter bemiddelen, zaken efficiënter regelen en zonodig een huiseigenaar een vergunning laten afnemen. Zo is er ook een contactfunktionaris minderheden, horeca en voetbal. Bij calamiteiten in een kroeg met supporters kan de expertise worden gevraagd van de contactfunctionaris horeca en de voetbalcoördinator.

Drukke jongens ook..

Onze wijkagenten werken 36 uur per week, waarvan ze circa 70% van hun tijd met de wijken bezig kunnen zijn. Voor de Oosterpoort is Gertjan van Bruggen eerste aanspreekpunt van de twee wijkagenten. Daarnaast is er het werk in het centrum, inclusief noodhulp- en weekenddiensten. Tijdens hun werkweek worden ze getraind op allerlei skills zoals schietoefeningen en aanhoudings- en gesprekstechnieken. Communicatie is en blijft het belangrijkste, vooral als je te maken hebt met de mondige burgers van nu. De kunst blijft zaken zo rustig mogelijk af te wikkelen en je geduld te bewaren. Het minst aantrekkelijke onderdeel van zijn werk is de tijdrovende administratie. Alles moet wettelijk worden vastgelegd. Hier wordt aan gewerkt en ook aan een goed waterdicht systeem om ter plekke een aangifte af te kunnen handelen op bijvoorbeeld een laptop.

Waarom wijkagent geworden?

Gertjan van Bruggen vindt het politievak geweldig, zijn verwachtingen zijn wel ingelost. Afwisseling, spanning, vrijheid en werken met mensen. Hij maakte op zijn 22e de keuze, begon in Haaglanden, toen in Drachten om daarna weer terug naar geboortestad Groningen te komen. Enige levenservaring als politieagent is belangrijk, ”Je moet ook gevoel hebben bij wat je doet, oog hebben voor de mensen en wat er speelt. Een aannemer parkeert op de stoep wat officieel niet mag maar soms kan het niet anders. Hij wil ook gewoon goed zijn werk doen. Als er duidelijk hinder wordt veroorzaakt is het een andere zaak en volgt wel een bekeuring”. Het werk heeft voor Gertjan steeds meer betekenis gekregen, hij is op zijn plek en kan daadwerkelijk wat betekenen voor de maatschappij en dat doet hem zichtbaar goed.

Politie anno 2015; je moet het maar durven

De gebeurtenissen in Parijs, waarbij politiemensen doelbewust gedood werden, hebben ook impact op de Groningse politiemensen maar ze laten zich er niet door leiden. Gertjan vertelt dat ze net iets alerter zijn, nog meer om zich heen kijken en een kogelvrij vest dragen. Wat er in de maatschappij en onder de mensen leeft, daar heeft de politie rechtstreeks mee te maken en tegenwoordig valt terrorisme daaronder. Gertjan zegt dat het ook van politiemensen wordt verwacht dat ze akties doen waar een gewone burger drie keer over nadenkt. Als iemand in het water ligt springt de politieagent er wél meteen in. Zo’n 80% van de werkzaamheden van de politie bestaat trouwens uit pure hulpverlening.

Betrokken wijkbewoners

De politie heeft absoluut baat bij burgers die goed opletten en bellen als ze iets verdachts zien. In dat laatste geval moeten wijkbewoners niet teveel aarzelen. Als je bijvoorbeeld ontdekt dat een parkeerautomaat wordt opengebroken; bellen! Niet denken dat het toch al te laat is omdat de krakers weg zijn. Dat is een verkeerde inschatting, laat dit aan de politie over. De ervaring leert namelijk dat er op één avond meerdere kraken achter elkaar worden gedaan. En een politieauto kan soms al binnen een paar minuten van een melding ter plekke zijn, er rijden dag en nacht politieauto’s rond om te kunnen ingrijpen of assisteren. Precies deze dingen moet je dus overlaten aan de politie, zij kan het beste inschatten hoe te handelen.

Reorganisatie Nationale Politie en herindeling wijken

Behalve een nieuw zwart-geel uniform is er nog meer aan het veranderen bij de politie. Gertjan vertelt dat hij en Martin Tillema voorlopig onze wijkagenten zijn, eind 2015 is er meer nieuws. Dan pas is bekend wie er op welke plek komt te werken en in welke functie. Definitief is wel dat onze wijk onder bureau Centrum aan de Rademarkt blijft vallen. Op de een of andere manier heb ik een veilig en gerustgesteld gevoel als ik de zwartgele rug van Gertjan van Bruggen op de fiets richting Barkmolen zie verdwijnen. Laten we hopen dat hij mag blijven.