Hamelhuys opent de deuren

geplaatst in: Artikelen, nr 5, mei 2015 | 0

In 2010 werd de Groningse Josje Hamel (1965) overvallen door kanker. Een succesvolle behandeling maakte dat ze de ziekte overwon. Een overwinning die zijn sporen achterliet. Hamel hield er ernstige gezondheidsproblemen aan over en werd in 2012 volledig afgekeurd. Dat laatste weerhield haar er niet van zich met hart en ziel in te zetten voor hetgeen sindsdien haar grote missie is geworden: de oprichting van een inloophuis voor (ex)kankerpatiënten in de stad Groningen. Met de overhandiging van de sleutels van het Hamelhuys, vrijdag 1 mei werd die inzet beloond.

Hamelhuys foto Stephanie TierensWe spreken Hamel in haar bovenwoning in de Oosterpoort waar ze woont met haar kinderen. Het Hamelhuys zelf zetelt in de Paramaribostraat in de Indische buurt. Het huis is de stichting tegen een schappelijke huurprijs aangeboden door woningbouwvereniging Lefier. Het Hamelhuys wordt na de zomervakantie officieel geopend. (Ex)patiënten kunnen er dan op doordeweekse dagen (kantooruren) terecht en op momenten dat er speciale evenementen worden georganiseerd. Het Hamelhuys is het enige inloophuis voor kankerpatiënten in de regio. In Nederland zijn er ongeveer tachtig van dit soort inloophuizen. Het dichtstbijzijnde buiten Groningen staat in Musselkanaal: “maar dat is dan gelijk weer 60 kilometer buiten de stad”.

Financiering

‘Het Hamelhuys’ is een ideële stichting die volledig draait op vrijwilligers. De huur en andere onkosten moeten worden betaald uit een enkele subsidie en verder uit giften en fondswerving: “Als stichting hebben we de ANBI status aangevraagd, dit betekent dat giften aan ons voor de schenker volledig aftrekbaar zijn van de belasting. We onderhouden ook een speciale relatie met het project ‘SamenLoop voor Hoop’, een 24-uurswandelestafette georganiseerd door KWF-Kankerbestrijding. Tien procent van de opbrengst gaat steeds naar een inloophuis in de regio. Dit jaar gaat de opbrengst afkomstig uit Annen naar het Hamelhuys, daar zijn we natuurlijk heel blij mee!”

Waarvoor kun je terecht in het Hamelhuys? 

Het inloophuis Hamelhuys is bedoeld voor (ex)kankerpatiënten en hun familie en vrienden die kunnen binnenlopen voor een kop koffie en een luisterend oor. Daarnaast kunnen ze deelnemen aan één van de vele georganiseerde workshops, cursussen en evenementen. Dat kan allemaal zonder verwijzing van een arts: “Je kunt bij ons terecht voor lotgenotencontact. We organiseren cursussen Yoga, Mindfulness, veel creatieve activiteiten, maar ook workshops over de thema’s ‘Kanker en werk’ en ‘Kanker en geld’.“

Kanker en geld?

“Als je ziek thuis zit krijg je al snel niet meer je volledige loon doorbetaald, na twee jaar in de ziektewet word je afgekeurd en beland je in de WIA. Dan heb je beduidend minder geld te besteden. Als je kanker hebt gehad is het ook heel lastig nog een hypotheek te krijgen. Mensen die hier problemen mee krijgen kunnen bij ons begeleiding krijgen van een financiële coach. Daarnaast hebben we ook algemene coaching, die meer ingaat op de relatie tussen patiënt en omgeving. Wat vertel je wel en niet op je werk? Welke reacties kun je verwachten vanuit je omgeving? Hoe accepteer je de situatie waarin je bent beland? Hoe vind je weer een zinvolle besteding van je leven?”

Het Behouden Huys

“We werken nauw samen met Het Behouden Huys in Haren. In dit psycho-oncologisch centrum wordt hulp verleend op therapeutische basis. Hiervoor is wel een verwijzing nodig van een arts of specialist. In dit centrum worden depressies, burn-outs en ernstige psychische problemen behandeld die samenhangen met kanker. Veel mensen die zijn behandeld in Het Behouden Huys komen trouwens ook weer bij ons. Wat wij niet bieden is dat mensen tijdelijk bij ons komen inwonen, daarvoor is bijvoorbeeld het Ronald McDonald Huis (UMCG) bedoeld (voor familie) of het hospice (voor patiënten die komen te overlijden).”

Inrichten

“Op dit moment zijn we druk bezig met het inrichten van het Hamelhuys aan de Paramaribostraat. We ondernemen wel al heel veel activiteiten. Zo hebben we een buddyproject, we gaan bijvoorbeeld met mensen mee die voor behandeling naar het ziekenhuis moeten en die even niemand hebben die met hen meekan. Ook assisteren we bij de voorbereiding van de al genoemde ‘Samenloop voor Hoop’ die op 6 en 7 juni in Annen wordt gehouden. Via Facebook en onze website melden zich al veel vrijwilligers aan die ons willen helpen. We zijn druk in gesprek met de gemeente over hoe we kunnen aansluiten bij sociale teams in de wijken. De gemeente reageert enthousiast, volgens hen komt er met het Hamelhuys een belangrijke voorziening bij.”

Toekomstdromen

“We gaan open na de zomervakantie. Wie het pand daadwerkelijk gaat openen weten we nog niet. Liefst een bekende Groninger natuurlijk die een persoonlijke binding heeft met het onderwerp. We staan open voor suggesties.

We hopen dat er de komende tijd lekker veel mensen komen. Voor die mensen hopen we het leven even wat lichter en gemakkelijker te maken.

Belangrijk is ook dat andere instellingen naar ons doorverwijzen. Wat dat betreft hebben we al hele goede contacten met het Martiniziekenhuis.

Een echte droom is ook dat we een plek, een aanspreekpunt, in meer wijken in Groningen krijgen. Ouderen komen bijvoorbeeld niet snel van de Wijert naar de Indische Buurt. We kijken, samen met de gemeente, of we bijvoorbeeld in het Poortershoes en andere locaties in de stad wat voor buurtbewoners kunnen betekenen. We moeten de wijken in!”