Nieuwe muurschildering Polderstraat

Op 26 mei jl. is met een gezellig buurtfeest een nieuwe muurschildering onthuld bij het basketbalveldje op de hoek van de Polderstraat/Palmslag. Zo’n dertig buurtbewoners en geïnteresseerden kwamen, onder het genot van een hapje, drankje en live muziek, een kijkje nemen bij de enorme fazant die hier nu aan de muur prijkt. Het initiatief voor deze muurschildering komt van buurtbewoner en beeldend kunstenaar Klaas Lageweg. Woningbouwvereniging Nijestee en Stichting de Komeet hebben het project gefinancierd.

Polderstraat Fazant5 foto eb“Ik woon nu ruim een jaar in de Polderstraat en vond dat dit basketbalveldje wel iets moois kon gebruiken”, vertelt Klaas Lageweg. “Zo kwam ik ongeveer een half jaar geleden op het idee voor een muurschildering. Door een toevallige gebeurtenis raakte het plan in een stroomversnelling. Iemand van Nijestee was tijdens onderhoudswerkzaamheden aan mijn tuin nogal bot te werk gegaan. Toen ik dat meldde besloot ik meteen maar even te vragen wie er bij hen over kunstprojecten ging. Dat bleek Marieke Zomer te zijn en tot mijn verbazing belde zij mij zelf terug. Het bleek dat er budget voor was en zo is het balletje gaan rollen. Stichting de Komeet werkte overigens ook erg goed mee.”

Realpixelisme

“Na een klein buurtonderzoek en een ontwerpfase kwam dit er uiteindelijk uit; een enorme fazant geschilderd op panelen. Ik heb voor dat dier gekozen omdat het een polderdier is en dus mooi past bij de Polderstraat. De elementen van graffiti zijn een verwijzing naar de hiphopcultuur die toch een beetje bij basketbal hoort en aan de onderkant heb ik veel groen gebruikt omdat daar in deze buurt niet zoveel van is. Bovendien heb ik het kleurgebruik aangepast aan de omgeving. Zo komt de baksteenkleur terug in het lichaam van de fazant. Het gebruik van grote vierkante pixels in combinatie met een realistische afbeelding is een verhaal apart. Dat is mijn uitvinding. Ik vroeg mij op een gegeven moment af waar de grenzen van de kunst liggen, qua vorm. Een vierkant is de allersimpelste vorm, als je dat uit elkaar trekt wordt het een lijn. Het realisme is een andere uiterste vorm, verder dan dat kun je ook niet gaan. De combinatie van deze twee vormen noem ik ‘realpixelisme’ en is een verwijzing naar het huidige digitale tijdperk. Ik heb dit ook gebruikt in een portret van Beatrix dat ik in 2012 maakte. Daarmee heb ik de derde prijs van de publieksjury gewonnen op de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ in Paleis het Loo.”

Verbinding

Met de afbeelding van de fazant heb ik een verbinding proberen te maken tussen dit basketbalveldje en de rest van de buurt, daarom kijkt hij als een soort waker over de omgeving richting de Polderstraat. Het project zorgt trouwens ook nog op andere manieren voor verbinding. Dat begon met het buurtonderzoek, waaruit bleek dat de meeste mensen er positief tegenover stonden, en krijgt nu een vervolg met dit buurtfeestje, waarbij bewoners elkaar in een informele sfeer ontmoeten.”

Na de succesvolle afronding van dit project heeft Klaas Lageweg trouwens zeker niet stilgezeten. Wie geïnteresseerd is in meer werk van hem kan een kijkje nemen aan de Rademarkt, waar hij begin juni een nieuwe grote muurschildering heeft gemaakt. Meer informatie op www.klaaslageweg.com.