De Onderhoudswinkel Oosterpoort is al bijna een kwart eeuw te vinden aan de Meeuwerderbaan 3. De winkel onder het viaduct van de Zuidelijke Ringweg verhuurt bouwgereedschappen. Wim Hesseling is beheerder van het eerste uur. Hij vertelt over vroeger en de toekomst van de Onderhoudswinkel.
In de jaren ’70 en ’80 was er discussie over de toekomst van de woningen in de wijk. Veel huizen waren slecht onderhouden. De gemeente dacht erover om de complete wijk – op een paar straten na – te slopen. Na buurtacties die landelijk het nieuws haalden, besloot de gemeente bakzeil te halen. De Oosterpoort zou behouden blijven; eind jaren ’80 investeerde de gemeente miljoenen guldens in achterstallig onderhoud van particuliere woningen.
Opening Onderhoudswinkel
Eigenaren hebben er zelf ook belang bij om hun woning goed te onderhouden. De Vereniging Huiseigenaren Oosterpoort (VHO) overlegde daarom met de gemeente over een manier om het onderhoud gemakkelijker te organiseren. Een verhuurpunt voor bouwgereedschappen voor Oosterpoorters leek hun wel wat. De Onderhoudswinkel Oosterpoort werd in 1991 met steun van de gemeente in het leven geroepen, zodat eigenaren van de wijk hun woning zelf op konden knappen. Op 25 oktober 1991 opende toenmalig wethouder Piet Huisman de winkel voor Oosterpoorter huiseigenaren.
Het begin
Beheerder Wim Hesseling: “Ik begon mijn werk voor de Onderhoudswinkel een maand voor de opening. We kregen een ruimte bij de gemeentelijke wijkpost die hier toen zat. Die was eerst alleen tussen 9.00 en 16.00 uur open, daar moesten we onze openingstijden aan aanpassen. We kregen een startkapitaal van 70.000 gulden. Dat bedrag moesten we in drie jaar aflossen. Daar zaten ook de kosten van begeleiding door de gemeente in van 10.000 gulden per jaar. Het is gelukt om op tijd aan onze verplichtingen te voldoen.”
Succesformule van verhuur en advies
En meer dan dat. Hesseling: “We mochten eerst alleen aan bewoners van de Oosterpoort verhuren, nu werken we voor de hele stad. Ook in andere wijken zoals de Oranjebuurt en de Korrewegwijk zijn er onderhoudswinkels geweest. Die overleefden het niet. Beheer staat of valt met klantgerichtheid. We begonnen met twee steigers, nu hebben we er 50. Mijn zoon Wilmar staat ons sinds een paar jaar bij. We verhuren allerlei andere gereedschappen, zoals boorhamers, parketschuurmachines of betonmolens. Bij alles geven we uitleg over het gebruik en bieden we aan om gereedschappen langs te brengen. Als je dat niet doet, geven mensen het op. We trekken klanten uit de hele stad. We verhuren niet alleen bouwgereedschap, maar geven ook advies over goed onderhoud. Het is juist de combinatie die ‘t hem doet.”
Plannen voor de komende jaren
De gemeente wil de Zuidelijke Ringweg voor een deel verdiepen, de ruimte voor de Onderhoudswinkel komt dan te vervallen. Het bestuur is al een tijd met de gemeente en Rijkswaterstaat in overleg op zoek naar een andere plek, het liefst in de Oosterpoort. Hesseling: “We zijn hier begonnen en mensen weten ons te vinden. Maar de zoektocht naar een nieuwe plek gaat niet vanzelf. We moeten apart overleggen met de gemeente en dan weer apart met Rijkswaterstaat. Die partijen zoeken elkaar daarna dan weer op en later horen we dan wat er uit dat overleg is gekomen. We zijn nu in gesprek over een andere plek in de wijk. De onderhandelingen gaan niet echt snel, maar ik denk dat we er wel uit komen.”
Meer informatie vindt u op www.onderhoudswinkeloosterpoort.nl.