Aardbevingen in de stad Groningen, dat valt toch wel een beetje mee…? Nee dus. In totaal zijn de afgelopen jaren meer dan 10.000 schadegevallen gemeld in de gemeente Groningen door bewoners, bedrijven en organisaties bij de NAM en het Centrum Veilig Wonen (CVW). Gemiddeld genomen is de waarde van een woonhuis in de stad met ongeveer € 1.300 gezakt als gevolg van de bevingen.
Eind 2015 heeft ongeveer 3,5% van de eigenaar van woonhuizen in de Oosterpoort melding gedaan van aardbevingsschade (bron: Waardedaling van woningen door aardbevingen in de provincie Groningen, G.R.W. de Kam, RUG, 2016). Het zou daarbij gaan om tussen de 100 en 150 woonhuizen in onze wijk. Zes bewoners van de Oosterpoort vertellen over het melden van aardbevingsschade.
Even WAKKER worden!
“Had u ook gedacht dat wij, hier in de Oosterpoort lekker hoog en droog op het einde van de Hondsrug, geen last zouden hebben van de aardbevingen? Ik wel.
Groot was dan ook mijn verbazing om van de overbuurvrouw in de Kwintlaan te horen dat zij de stukadoor in huis had gehad in verband met aardbevingsschade. Er was een aantal scheurtjes geconstateerd in haar woonkamer en trappenhuis… ik wist niet wat ik hoorde!
Toen ben ik toch ook maar eens goed in ons eigen huis gaan kijken en tot mijn verbazing vond ook ik op een aantal vreemde plekken scheurtjes en wat grotere scheuren. Aangezien mijn man en ik totaal geen verstand van dit soort zaken hebben, leek het ons goed om het formulier van het Centrum Veilig Wonen in te vullen ( www.centrumveiligwonen.nl) en af te wachten wat er zou gaan gebeuren…
Een paar weken later kregen wij een aardige meneer op bezoek die het hele huis door is gegaan en overal foto’s van heeft gemaakt. Weer zes weken later kregen wij een uitgebreid rapport en inderdaad werd er een zogenaamde A-schade erkend (dat wil zeggen een schade die direct veroorzaakt is door de bevingen. B-schade wil zeggen een scheur die er waarschijnlijk al zat, maar verergerd is door de bevingen en C-schade is een schade die niet gerelateerd wordt aan de bevingen).
Geen waarschuwingsbriefje
Als ik niet toevallig met de overbuuf gesproken had over dit onderwerp was ik er zelf nooit opgekomen. Je bent zo gewend aan je omgeving dat je daar eigenlijk helemaal niet zo op let, ik althans niet. Het lijkt me dus een aanbeveling om eens goed door je huis te lopen en te kijken naar scheuren, die kunnen soms heel dun zijn!
Inmiddels weet ik uit onze directe omgeving al van acht gevallen met erkende schade, maar ik ken ook een aantal mensen waar de schade niet erkend is en dat met linker- en rechterburen die wel erkende schade hebben… Dat is wel heel apart hè..? Overigens kun je in dat geval een contra-expert inschakelen.
Het is gelukkig lang niet zo ernstig als bij de oude boerderijen en huizen in Noordoost-Groningen, maar schade is schade en de NAM zal geen waarschuwingsbriefje in uw brievenbus stoppen vrees ik. Alleen al in 2016 registreerde het KNMI 110 aardbevingen in de provincie Groningen, waarvan er één in de stad Groningen was.
PS. Overigens bedacht ik me later dat het eigenlijk best heel fijn is dat ons huis zo goed gedocumenteerd is met de aanstaande bouw van de ringweg op komst. Je weet per slot van rekening maar nooit…”
Te hoog grondwaterpijl
“Vorig jaar is in de Jacobstraatgroep via een meldmailadres bijgehouden waar in de omgeving van de Jacobstraat aardbevingsschade was. Zo werd in o.a. in de Oliemulderstraat, de Kwintlaan, Blekerslaan, Nieuwstraat, het Winschoterdiep en De Vriendschap aardbevingsschade gemeld, erkend en veelal reeds vergoed en hersteld, deels pas nadat een contra-expertise was ingesteld.
Een aantal bewoners van de Jacobstraatgroep is nog steeds in afwachting van de beoordeling van hun claims, het Centrum Veilig Wonen heeft een enorme achterstand. Omdat zo’n zeven Jacobstraatbewoners en een aantal andere huizen in de directe omgeving veel last hadden van wateroverlast in kruipruimtes en kelders (water kwam door aardbevings(?)scheuren in de bodem en muren naar binnen) besloot de gemeente, op ons aandringen, om een onderzoek te starten naar de mogelijke oorzaak van het toen inderdaad te hoge grondwaterpeil. Ambtelijke molens draaien langzaam…we zijn bijna een jaar verder. Enige weken geleden kregen wij een vragenlijst van een onderzoeksbureau toegestuurd. Ook zouden alle bewoners tussen de Oosterweg en Meeuwerderweg worden benaderd. We wachten af.”
Probleemloos opgelost
“Wij hebben erkende aardbevingsschade, ik weet dat dit voor onze buren ook geldt dus dat zijn al twee woningen aan het Winschoterdiep. De schadeafhandeling is zonder problemen verlopen.
Bij ons huis gaat het alleen om wat cosmetische schade, dus scheurtjes in het stucwerk en geen fundamentele constructieve schade. Wij voelen ons dan ook gewoon veilig in ons huis.”
“Hallo, wij (bewoners Kwintlaan) hebben aardbevingsgerelateerde schade dat door het Centrum Veilig Wonen is erkend en waarvoor we een bepaald bedrag hebben ontvangen. Ik vind dat zij dat destijds zeer snel en professioneel hebben afgehandeld. Geen enkele klacht hierover. Ik weet dat andere bewoners van de Kwintlaan ook aardbevings (gerelateerde) schade hadden en dat dit vergoed is. De bedragen die wij en zij er voor kregen varieerden nogal, afhankelijk van de gemeten en erkende schade. Hopelijk hebben jullie hier wat aan.”
Willekeur
“Hallo, wij bewoners van de Kwintlaan zitten nog in de procedure, inmiddels hebben we een derde deskundige over de vloer gehad. De eerste deskundige, ingehuurd door het Centrum Veilig Wonen, heeft alle claims afgekeurd. Een tweede deskundige die we zelf mochten uitzoeken, afkomstig van het bedrijf Vergnes, beoordeelde alle schade als categorie B, dus aardbevingsschade. Een derde onafhankelijke deskundige komt half maart met een rapport. Het is volkomen willekeur want onze beide buren zijn wel in hun schade erkend en de buurman van de buren ook! Wij zijn zelfs twee onder 1 kap met de buren die een groot schadebedrag hebben gekregen. Bovendien is de tweede deskundige (van Vergnes) door de NAM buitenspel gezet. Zij mogen geen adviezen meer uitbrengen, want ze waren te positief voor de gedupeerden, nota bene!”
Gezamenlijk aanvragen
“Wij hebben thuis (aan het Winschoterdiep) ook schade: maar de aardbevingsmijnheer die de boel kwam inspecteren dacht dat de grillige scheur in de binnenmuur niks te maken had met de aardbevingen. Wel wees hij ons op de scheuren in de buitenmuur die we eventueel nog kunnen laten bekijken. Dat moet onze Vereniging van Eigenaren dan gezamenlijk aanvragen. En die schade moet nog een keer apart beoordeeld worden.
Kortom: wel scheuren hier en daar, maar officieel (nog) geen relatie met de aardbevingen. Toch geeft het te denken, het huis is gebouwd in 1934: toen we het kochten in 2003 zaten die scheuren er heus niet…”
Namen inzenders bekend bij de redactie.