GTTC vroeger en nu

geplaatst in: Artikelen | 0

slijkhuis-007Tafeltennisclub GTTC bestaat tachtig jaar. In al die jaren is er heel veel gebeurd. De connectie met de wijk Oosterpoort gaat terug tot 1969. Toen betrok GTTC de gymzaal aan de Parklaan. In 1990 verhuisde de club naar haar huidige onderkomen, de zaal aan de Verlengde Lodewijkstraat (vlakbij de spoorwegovergang). In dit artikel bespreek ik kort de geschiedenis van GTTC en verder interviewde ik twee leden, Hans Muskee en bestuurslid en trainer Jan-Willem van der Werf.

De oprichting en de beginjaren

GTTC wordt op 1 september 1936 officieel opgericht. Ze noemen zich eerst DONO (Door Oefening Naar Overwinning), maar een paar dagen later kiezen ze voor de naam GTTC (Groninger Tafeltennisclub). In de oorlog is het een moeilijke tijd. Ballen zijn nauwelijks verkrijgbaar en worden daarom weer opgelapt als ze kapot gaan. Van 1942 tot 1945 ligt de competitie stilslijkhuis-007 .

Na de oorlog begint een periode van gestage groei. In de jaren vijftig en zestig organiseert GTTC jaarlijks een groot toernooi in de Korenbeurs. U ziet een foto uit 1950. Verder vinden er af en toe uitwisselingen plaats met buitenlandse clubs.

Tot aan begin jaren zeventig speelt GTTC in het zwart. Dan wordt besloten voor een andere kleur te kiezen. Uiteindelijk kiezen de leden voor de kleur groen, mede omdat deze ook in de Groningse vlag voorkomt. En GTTC verhuist naar de gymzaal aan de Parklaan, waar ze 22 jaar zullen spelen en trainen.

Eigen kantine

In 1990 verhuist de club opnieuw. In de nieuwe zaal aan de Verlengde Lodewijkstraat krijgen ze een eigen kantine. Tot op de dag van vandaag exploiteert GTTC deze zelf.

In de jaren negentig slagen de dames erin de eredivisie te bereiken. Het team bestaat uit Martine Jansen, Mariska Postma en Kirsten Heijnen onder leiding van de coach Koos Kuiper. Een bijzonderheid van dit team is dat de dames alle drie een totaal verschillende speelstijl hebben – dat is lastig voor de tegenstanders, ze moeten zich steeds op zeer verschillend spel instellen.

In de jaren negentig begint GTTC weer met een jeugdafdeling. Deze bestaat voort tot de dag van vandaag: momenteel heeft de club zo’n 25 jeugdleden (en 75 seniorleden).

In 2011 wordt het 75 jarig bestaan gevierd. Een groot aantal clubleden gaat een dag naar het WK tafeltennis in Ahoy (Rotterdam). Ze zijn live van vele wedstrijden getuige, waaronder de kwartfinales mannen enkel.

Tegenwoordig is GTTC een van de grotere tafeltennisclubs in het noorden. Het ledental is rond de honderd. Het eerste herenteam speelt nu in de laagste landelijke afdeling. De club heeft elf seniorenteams en vier jeugdteams.

Verder heb ik voor geïnteresseerden in de geschiedenis van GTTC een tip: het archief van de club bevindt zich bij de Groninger Archieven en is daar in te zien onder nummer 2697.

Hans Muskee en Jan-Willem van der Werf

Ik sprak het lid Hans Muskee. Hij is zo’n tien jaar geleden met een delegatie van GTTC naar China, het Mekka van het tafeltennis, geweest. Dit was een tegenbezoek, omdat eerst een aantal Chinese trainers naar Nederland gekomen waren om daar training te geven. “We hebben wedstrijden in China gespeeld. Dat ging zeer officieel. Compleet met vlag en volkslied.” De Chinezen bleken sterke spelers; geen enkele GTTC’er slaagde erin ze te verslaan

Ook sprak ik met Jan-Willem van der Werf. Hij is al heel lang trainer en speler. Ik vroeg hem wat de charme van tafeltennis is. “Wij zeggen dat het de moeilijkste balsport is omdat het alles in zich heeft. Hoe serieuzer je het gaat nemen hoe interessanter het wordt. Het heeft zoveel facetten. De snelheid, de directheid, het spelen met effect. Het is tactisch ook interessant. En er zijn ook nog mensen die met materiaal spelen waardoor je heel verschillende speelstijlen krijgt.” Jan-Willem heeft ook een aantal seizoenen in het eerste team gepeeld. “Dat vond ik wel een eer. Ik heb derde divisie gespeeld. Je bent je bewust dat je je club vertegenwoordigt. Je speelt door het hele land en komt op de meest interessante plekken. Bijvoorbeeld een zolder in Amsterdam met een heel laag plafond. Dat was lastig opslaan.”

Tot zover deze interviews. Ik wil nog even vermelden dat er zaterdags (van half september tot begin december en van half januari tot half april) vanaf vijf uur bij GTTC wedstrijden gehouden worden die gratis toegankelijk zijn. Er is dan ook de mogelijkheid om warm te eten voor vijf euro.

Mocht u overwegen zslijkhuis-007elf te gaan tafeltennissen, ga dan naar de website van GTTC: www.gttc.nl.

Chris van Boetzelaer