De eerste Oosterpoorter van 65 jaar oud in handen hebben is heel speciaal. Het papier is dun, zacht en lichtgeel van kleur, de druk is zwart. Ietwat gehavend en met wat stukjes eruit maar verder nog puntgaaf. Grote letters, groot formaat ook, ruime A3. Hij telt zes pagina’s.
De eerste wijkkrant was een praktische samenvoeging van meerdere nieuwsbrieven van actieve verenigingen. Iedereen wilde zijn stem graag laten horen, van voetballers tot winkeliers. Voor de oudere bewoners van onze wijk is deze krant ongetwijfeld een feest van herkenning, voor de nieuwere bewoners een prachtig kijkje in het leven in onze wijk lang geleden: 1951.
Piet Vliegers
Via een goede vriendin van oud-bewoner Piet Vliegers komt dit tere exemplaar van de allereerste Oosterpoorter in de brievenbus. Waarvoor beiden dank! Het is fantastisch om deze oude wijkkrant te bekijken en te lezen, inhoudelijk van verbazend vooruitstrevend tot heerlijk achterhaald, corsetadvertenties en serieuze bestuurszaken wisselen elkaar moeiteloos af.
De 71-jarige Piet Vliegers is de zoon van Piet Vliegers, die voornaam werd steevast doorgegeven in de familie. Zijn vader had een kapperszaak aan de Meeuwerderweg en was voorzitter van de Dubbele Vieve. Zijn vrouw heette Lena, ook wel Leentje. Aan de telefoon blijkt zoon Piet vol van prachtige verhalen over de Oosterpoort. De afspraak is dat we spoedig bij hem en zijn vrouw in Hoogezand op bezoek gaan. Om meer te horen en op te schrijven over deze kleurrijke Oosterpoorterse familie.
Een klein voorproefje
Als zesjarig jongetje bracht Piet uitnodigingskaarten langs bij de gepensioneerden in de Oosterpoort die lid waren van Dubbele Vieve. Dubbele Vieve was speciaal voor deze 55 plussers opgericht om hen op hun ‘oude dag’ een pleziertje te bezorgen. In die tijd, 1949, betrof dit vooral gepensioneerde schippers. Zij verkochten hun schip of gaven het door aan hun kinderen en gingen zelf in de kleine schipperswoninkjes in de Oosterpoort wonen. Op de uitnodigingskaarten stond vermeld op welke dag de pensionado mét eega verwacht werd voor het maandelijks uitje. Dat uitje was bijvoorbeeld een optreden van een stads- of provincaals koor in het Speeltuingebouwtje. Iedereen werkte er vrijwillig en kosteloos aan mee, ook Koffie TIKTAK, zij verzorgden gratis koffie, thee en koek op zo’n avond. Op het programma stond regelmatig een toneeluitvoering of live muziek. Dat laatste werd ook weleens verzorgd door een plaatselijke aardappelboer met accordeon.
U kunt de krant hier in zijn geheel terugzien en lezen.