Beeldend kunstenaar Frank Sciarone vertelt over zijn werk

Beeldend kunstenaar Frank Sciarone (64) woont aan de Meeuwerderbaan, samen met zijn vrouw Bernadet ten Hove. Zoon David (23) is al een tijd het huis uit. Zijn kunst maakt hij in zijn atelier in Assen. Maar het denken over zijn werk gaat altijd door, vertelt Frank. 

frank sciaroneIn verschillende plaatsen in Nederland zijn op straat beelden van hem te zien. Zo wordt in Groningen in de wijk Damsterwaard een huizenrij onderbroken door een gigantische sculptuur: ISO, the Envelope Sculpture Nr. 2.

En veel automobilisten kennen het werk dat langs de ringweg staat en onlangs iets verplaatst is. Naast deze vrij grote buitenbeelden werkt Frank in zijn atelier aan sculpturen en tekeningen. Ook ontwerpt hij meubels, zijn huis staat er vol mee.

Ontdekken

“Ik kijk goed om me heen, er is veel te ontdekken. Ik maak foto’s met de mobiele telefoon en verwonder me vaak over wat ik zie. Wat is de kwaliteit van de ruimte om ons heen? Hoe kan ik daar op een nieuwe manier naar kijken? Dat is ook interessant voor studenten.”

Frank werkte als docent en coördinator aan de AKI, Academie voor Beeldende Kunst in Enschede en gaf les aan de Academie voor Bouwkunst, hier in de stad. “Samen met een architect gaf ik een kennismakingsmodule.

Daarin konden studenten kwaliteiten in zichzelf ontdekken waar ze zich vaak nog niet bewust van waren. Dat waren leuke lessen. We vroegen de studenten bijvoorbeeld om zich te verplaatsen in hun favoriete vogel die in de stad een plek zoekt om te wonen. Als jij die vogel bent, waar zou je dan je huisje willen hebben? En dan een vogelhuisje dat in deze tijd is ontworpen.”

Ruimte

Frank verwijst meestal naar zijn blog, als hem wordt gevraagd om zijn werk te omschrijven. “Dat werkt heel direct en je ziet gelijk waar het over gaat. ”Hij kan zich vinden in wat Marja Bloem, conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam, schreef. Zij meende dat zijn werk altijd te maken heeft met ruimte. “Ik wil iets toevoegen, dat heeft te maken met de omgeving, de maat ervan, de geschiedenis en de mensen die er wonen. Maar ik ben er wel op uit een nieuw evenwicht te creëren. En dan het liefst op een plek die er toe doet.”

Rijtjeskunst

Een mooi voorbeeld van een werk dat op een goede plek staat, maakte Frank in de Damsterwaard. Toen de wijk nog in aanbouw was, stelde hij voor om één kavel te reserveren voor beeldende kunst. In overleg met de dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Groningen is toen een kavel bepaald. “De wijk ligt ingeklemd tussen Damsterdiep en Eemskanaal en het beeld staat nu precies centraal op die lijnen. Op de dag van de plaatsing kreeg ik bloemen van bewoners uit de straat. Dat was heel bijzonder.”

Spouw

Frank vertelt hoe hij werkt als hij voor een specifieke locatie een beeld maakt. “Ik verzamel veel informatie. Ik lees over de geschiedenis. Ik ga rondwandelen en maak foto’s. Wat is er allemaal? Het kan zo zijn dat een op straat tussen de auto’s geparkeerde container erg goed mee doet en bepalend is voor de indruk die ik krijg van die omgeving. Ook struin ik internet natuurlijk af. Daarna werken mijn hersens als een zeef, alles wat niet van belang is verdwijnt vanzelf en de wezenlijke dingen blijven over, daar werk ik dus mee.” Hij wijst op een foto van Ondeelbaar, een werk dat onlangs in Rotterdam te zien was, als onderdeel van een kunstroute in Avenue Concordia in Kralingen. “In die straat werd ik, onder andere, getroffen door een smalle spouw tussen twee huizen, niet breder dan 80 cm. Geen dakgoot, geen regenpijp, niks wat de lijnen verstoorde. Dat inspireerde mij en uiteindelijk kwam ik op dit beeld uit.”

Oosterpoort

In de Oosterpoort is geen werk van hem te zien. Wel is hij bezig met een plannetje voor een object in de wijk. “Maar daar wil ik nu nog niks over zeggen”, glimlacht hij.

Voor meer informatie over het werk van Frank Sciarone: franksciarone.blogspot.nl en www.staatingroningen.nl (zoek met ‘sciarone’)