Cirkel rond aan Meeuwerderweg

geplaatst in: Artikelen, nr 10, december 2015 | 0

Het is in meer dan één opzicht een gedenkwaardig jaar voor Cathrien Post: zij en haar man Jules zijn 30 jaar bij elkaar, hun kwekerij De Ingen bestaat 20 jaar en de gelijknamige biologische kruidenierszaak ook al weer 10 jaar.

De Ingen winkel foto ebDat kan een mens aan het mijmeren brengen – bijvoorbeeld over de grote rol van het toeval in het leven. Toeval was het dat Cathrien in 1979 als student aan de Meeuwerderweg en daarna als vrijwilligster bij ‘Moeder Aarde’ belandde, de biologische winkel op de hoek van de Annastraat. Toeval dat ze jaren later zelf als biologisch winkelier terugkeerde op Meeuwerderweg nr. 70, het andere hoekje Annastraat. “Zo is de cirkel rond,” stelt ze met enige verbazing vast.

Zelf pindakaaspotten vullen

Dat er veel veranderd is, merk je aan Cathriens relaas over de early days van de biologische beweging en de alternatieve landbouw: “Mijn ouders hadden dus een huisje voor mij gekocht aan de Meeuwerderweg. Al gauw ging ik eens een kijkje nemen bij Moeder Aarde op nummer 68 en omdat ik mij altijd al interesseerde voor voeding, plant & dier en de natuur werd ik vrijwilliger. Die winkel werd gerund door een klein groepje enthousiastelingen. Alles werd onverpakt aangeleverd, zelfs de jam en de pindakaas, die we zelf in potten deden. Thee deden we over in zakjes van bruin papier, sticker erop en een handgeschreven aanduiding van de inhoud.

Er werden nog haast geen biologische groenten verkocht, want de mensen haalden wat ze nodig hadden uit hun eigen moestuin. Nee, de landbouw in Nederland en de consumptie waren nog niet zo ‘geïndustrialiseerd’ als tegenwoordig, dus de noodzaak om je daartegen te verzetten was misschien ook kleiner.”

De Ingen

Cathrien wilde er echter meer van weten, vooral over de herkomst van een belangrijk deel van wat we eten: de landbouw. En dus schreef ze zich in 1984 in voor de Biologisch-Dynamische Landbouwschool in de buurt van Tiel. Dat was een werk-leerbedrijf in een oud landgoed waar werkelijk alle aspecten van de omgang met plant, dier, grond en duurzame groeibevorderaars in theorie en praktijk aan de orde kwamen.

Hier leerde ze ook Jules kennen, met wie zij na enige omzwervingen in 1995 niet ver van de stad, in Westerbroek, een eigen biologisch tuinbouwbedrijf begon. In kwekerij De Ingen verbouwden ze 50 verschillende groenten die ze aan de groothandel én in een stalletje aan de weg verkochten en later ook op de markt. Wat producten betreft had ze het nu voor elkaar, maar toen ze op eigen erf ook een piepklein boerderijwinkeltje begonnen, merkte Cathrien dat ze ook graag meer onder de mensen wilde zijn.

Toeval

En dan komt het toeval weer om de hoek kijken: op een van zijn ritjes naar bakkerij De Terp ziet Jules in 2005 het winkelpand op de hoek van de Albertstraat leeg staan. Cathrien grijpt de kans met beide handen aan en De Ingen als stadswinkel is een feit. Na twee jaar liep het huurcontract daar af en eigenlijk wilde ze ook kleiner. Toen hoorde ze dat de spijkerbroekenhandelaar aan de Meeuwerderweg (nr. 70) ging stoppen. Ze betrok het nieuwe pand en nu zit ze dus al 8 jaar naar volle tevredenheid op de straathoek tegenover de plek waar het 35 jaar geleden allemaal begon…

Nieuwsgierig?

Met een winkel waar je vrijwel alles kunt kopen dat op tafel komt – brood, melk, groente, fruit, vleeswaren, eieren, rijst en pasta. Heel gewone producten, maar wel eerlijk geproduceerd, op een locatie zo dicht mogelijk in de buurt. Cathrien doet er alles aan om het elitaire zweem dat er rond ‘biologisch’ hangt te verdrijven.

Natuurlijk, de prijzen zijn niet die van de Megasuper en de Kiloknaller – maar de kwaliteit is een heel ander verhaal: haar producten stellen het zonder additieven, smaken beter en/of zijn beter voor het milieu. “Ik verwacht ook helemaal niet dat iedereen hier een boodschappenkar vol komt laden. Maar het zou leuk zijn als ook mensen die bewuste voeding niet van thuis hebben meegekregen wat nieuwsgieriger werden. Als ze over de drempel stappen en ik hen met één mooi product weer de deur uit kan laten gaan.”

Ach, nou ben ik vergeten haar te vragen wat ‘Ingen’ betekent. Maar het zal wel in Ter Laans Groninger woordenboek staan – en anders vertelt Cathrien dat ook graag aan oude én nieuwe klanten.