Richte Lameris is jaren een van de drijvende krachten geweest achter het Buurtoverleg Oosterpoort. Deze zomer besloot hij om na 28 jaar afscheid te nemen. Naar zijn eigen wens werd daar niet teveel aandacht aan besteed. Maar de Oosterpoorter kon het niet laten om hem te vragen naar zijn ervaringen en zijn herinneringen. Dit is onze manier om Richte te bedanken voor zijn inzet voor de buurt.
“Ik ben net gevraagd om mee te helpen met een onderzoek naar het ontstaan van de GSb (Groninger Studentenbond),” vertelt Richte. “Daar ben ik in de jaren 70 een jaar penningmeester van geweest. We hadden toen een achterstand om de jaarrekening op orde te krijgen. Samen met twee boekhouders heb ik toen als een gek gewerkt om dat klaar te krijgen. Van die jongens heb ik de basisprincipes van het boekhouden geleerd. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag waarom in die tijd vakbonden voor studenten ontstonden. Daarvoor had je wel studentenverenigingen, zoals Vindicat of Vera, maar die waren meer voor de gezelligheid en het sociale gebeuren. Een studentenbond die voor de belangen van studenten opkwam was nieuw. Dat lijkt me een aardige nieuwe klus.”
Succes
Richte is ook decennialang penningmeester van het Buurtoverleg geweest: “Ja, op zich vond ik het wel leuk om met cijfertjes om te gaan. Ik ben lid geworden van het Buurtoverleg na de grote acties om sloop van de buurt tegen te gaan. Wethouder Gietema had midden jaren 80 plannen om de hele buurt plat te gooien. Alleen de Frederikstraat en de Mauritsstraat zouden mogen blijven staan.
Met een actiecomité is het ons gelukt om de foyer van de Oosterpoort vol te krijgen met protesterende bewoners. Die afbraakplannen zijn toen in de ijskast beland. Eigenlijk was dat het grootste succes dat we als buurt hebben behaald.”
Overleg en onderhandelen
Daarna was het Buurtoverleg partij om met de gemeente te overleggen om de woningen op te knappen. Dat is grotendeels gelukt. Richte woonde voor die tijd zelf in een complex met huurwoningen van het Centraal Woning Beheer (CWB) aan de Paulus Lamanstraat/Verlengde Nieuwstraat/Van Sijsenstraat. Het CWB was een soort woningbouwvereniging, maar dan van de gemeente. De woningen waren begin jaren 80 door het CWB gerenoveerd, maar er niet beter op geworden. Vooral de gehorigheid was een ergernis voor de bewoners. De gemeente wilde van alle CWB-woningen af en die overdoen aan reguliere woningbouwcorporaties. Gruno (opgegaan in Nijestee) wilde dit complex wel overnemen, maar niet opnieuw renoveren. Richte: “Die slag hebben we verloren. Ik heb wel een mooie nieuwe woning gekregen aan de Nieuwstraat. Daar woon ik nu nog steeds.”
Van andragoog naar boekhouder
“Toen ik penningmeester bij de GSb was, studeerde ik Andragogiek. Dat is iets tussen Psychologie en Sociologie in; je leert daar over hoe mensen zichzelf kunnen ontwikkelen. Ik heb mijn kandidaats gehaald en ben daarna gestopt”, herinnert Richte zich. “Ik vond het wat abstract en kon er niet zoveel mee. Daarna ben ik me gaan scholen in het boekhouden, onder andere door mijn ervaringen bij de GSb. Het Arbeidsbureau heeft me ooit een stageplaats bij Gruno aangeboden, maar toen ik vertelde over de acties voor renovatie van die Gruno-woningen vond de stagebegeleider dit toch niet zo’n goed idee”, gniffelt Richte.
Nieuwe mensen
Er was eigenlijk geen directe aanleiding om het Buurtoverleg op dit moment te verlaten. Richte: “De laatste jaren pasten we voor mijn gevoel een beetje op de winkel. Er waren geen grote bedreigingen meer voor de buurt en het liep allemaal wel door. Gelukkig zijn er nu een paar nieuwe mensen opgestaan met allemaal nieuwe ideeën. Het lijkt me goed dat zij het stokje hebben overgenomen!”